Projekt rövid bemutatása

Projekt rövid bemutatása

Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Projekt

A kedvezményezett neve: NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.

Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás
A projekt címe: Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Homokhátság területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre
Az Európai Uniós és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 1.819.988.165 Ft
A támogatás mértéke: 90,098424%
A projekt kezdete: 2016.12.16.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.10.01.
A projekt azonosító száma: KEHOP-3.2.1-15-2017-00012

A projekt leírása:

A KEHOP-3.2.1-15-2017-00012 Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Homokhátság területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre projekt keretében fejlesztendő létesítmények és a beszerzendő járművek és eszközök a már korábban kiépített rendszer kiegészítését szolgálják majd. Cél a hatékonyabb hulladékgazdálkodási rendszer feltételeinek megteremtése, valamint az integrációs folyamatok hatására jelentkező hulladékmennyiség növekedés kezelési kapacitásának megteremtése.

A tervezett fejlesztés:
  • Kiskunhalason 2 db hulladékgyűjtő gépjármű beszerzése (3 tengelyes, tömörítőlapos) – elkülönített gyűjtés megvalósítására (zöldhulladék és csomagolási hulladék)
  • Felgyőn a technológiai sor telepítéséhez csarnok építése
  • Felgyőn a szelektív hulladékválogató technológia bővítése automatizálása
  • Vaskúton az MBH technológia bővítése az anyagában hasznosítható frakció hatékonyabb leválogatásához
Szükségszerűség bemutatása:
  • Hulladékgazdálkodási rendszerek területi átalakulásával (hulladékgazdálkodás integrációja) a meglévő begyűjtési körzetek bővülnek, új települések csatlakoznak a hulladék közszolgáltatási körzethez. A meglévő szolgáltatási színvonal megtartásához és emeléséhez a két hulladékkezelő telep (Felgyő és Vaskút) esetében a meglévő kapacitások bővítésére van szükség a megnövekedett szállítási távolságok és a begyűjtött hulladékmennyiség következtében.
  • Bár a korábbi KEOP projekt is a hulladéklerakás háttérbeszorítását, az elkülönített hulladékgyűjtés kiterjesztését vetítette előre, azonban az újabb ambiciózus elképzelések ennek fokozott kialakítását teszik szükségessé.
A tervezett fejlesztés:

Projekt keretében fejlesztendő létesítmények és a beszerzendő járművek az ISPA/KA, KEOP támogatásból korábban kiépített rendszer kiegészítését szolgálják majd. A KEOP projekt során a legnagyobb hangsúlyt az elkülönített gyűjtési rendszer kialakítása kapta, amely megteremtette a ma már hatékonyan működő elkülönített gyűjtés lehetőségét. Az egyre szigorodó előírásoknak következtében jelenleg a már kiépült hasznosító kapacitások bővítése vált indokolttá, hogy a beérkező hulladék mennyiségek, mind a szelektív mind pedig a vegyes gyűjtés esetében hatékonyabbá tegye, azaz a cél a hatékonyabb hulladékgazdálkodási rendszer feltételeinek megteremtése.

Cél a hulladékkezelőkben a hasznosítható hulladék frakciók magasabb arányú leválasztása, ezzel csökkentve a lerakóra kerülő szerves hulladék mennyiségét, valamint a lerakással ártalmatlanított összes hulladék mennyiségét. A gyűjtött hulladékot kezelni szükséges, amely a biológiailag bomló hulladék esetében különösen fontos a kezelőterület növelése okán. Ennek megfelelően a kezelőlétesítmények fejlesztése is szükséges.

Mindehhez további cél a szolgáltatási terület kiszolgálásához szükséges mennyiségű korszerű jármű beszerzése.